lördag 15 januari 2011

Kaffetant! Jag?


Jo, så är det nog. När jag tänker efter...
Jag minns när jag bodde hemma, var så där en 13, 14 år, och kom hem från skolan om eftermiddagarna. Redan vid brevlådan kunde man känna kanelbullsdoften tränga ut genom den bruna 70-talsdörren. Jag visste att när jag tryckt ner handtaget och öppnat så skulle även kaffedoften leta sig upp till mina näsborrar. - Rena idyllen! Eller hur! För att vara något så när verklighetstrogen bör jag väl tillägga att detta med bullbak inte skedde varje dag. Men då och då! - Sedan satt man där vid köksbordet och söp in dofterna. "Tänk Annika, när du har lärt dig dricka kaffe, då kan vi sitta här tillsammans med varsin kopp!" brukade mamma säga. Men det kom att dröja många år innan det blev en verklighet. Nu, som 41-åring, har jag nått en förbrukning värd en kaffetant. Men faktum är att som nybakad 40-åring förbrukade jag endast 3 koppar kaffe i veckan. Intaget har på ett år 7-dubblats. Borde nog återgå till mina vanor ett år tillbaka i tiden! Men visst är det en alldeles speciell känsla att sitta där med händerna runt en kaffekopp! Att sitta en eftermiddag med sin 17-åring (han har redan av mig börjat tituleras kaffetant!) vid köksbordet runt denna sociala, svarta sörja känns som en del av livet.

Jag fortsätter på kaffetemat. Jag vill nämligen dela med mig av en upptäckt. Det var häromkvällen som vi satt framför TV:n. Drack kaffe, förstås. När jag druckit några klunkar säger jag:
 "Bengt, tycker inte du att kaffet smakar ovanligt gott!?"
"Jo faktiskt, det gör det!" svarar han och ser ut att mena det. Jag börjar tänka. Jag har bryggt precis som vanligt, men smaken är onekligen annorlunda. Bara en aning.

Jag tittar på den vita kaffetermosen som jag nyss använt. Går sedan tillbaka i tiden, ända till gårdagen. Just det! När vi var i pulkabacken hade jag med mig äppelglögg som jag i någon form av husmoderlig anda själv kokat ihop. (Se recept nedan!) Glöggen hade jag hällt i den vita termosen och smaken hade förstås satt sig i väggarna. Där var förklaringen. Nu måste jag slå ett slag för min uppfinningsrikedom! Som av en händelse hade jag kvar en del av äppeldrickan i en annan kanna. Jag hällde den överblivna drycken i en iskubsform och satte in i frysen. Varje gång jag brygger kaffe lägger jag i en iskub - det får inte bli för mycket, smaken ska bara anas - i vattnet som ska hällas i bryggaren. Voilà! Kaffet smakar underbart!

Äppeldricka (Glögg
1 liter äppeljuice
1 apelsin
2 kanelstänger
några hela nejlikor
1/2 tsk kardemummakärnor
1 liten bit färsk ingefära i skivor
råsocker efter smak

Skär av det yttersta av apelsinskalet (inget vitt får finnas med)
Häll i alla kryddor + skal i juicen och värm. Smaka av med råsocker.
Låt stå och dra! En timme eller mer.
Jättegott i pulkabacken!

Eller som sagt, i kaffet!

1 kommentar:

  1. HAha kul! Ska nog testa med julglöggskaffe det vore nåt det, ja fast då måste man ju först göra glöggen, öhhh jobbigt det blev. Måste ändå säga att glöggen verkar vara väldigt god.
    Puss å kram från din bästa mellansyster

    SvaraRadera